,

Com saber si un habitatge compta amb documents d’habitabilitat?

Com has de saber, per arrendar un habitatge s’ha de complir amb una sèrie de terminis i documents específics. Principalment, s’ha de comptar amb el Certificat d’Eficiència Energètica i comptar amb la cèdula d’habitualitat en vigència a la data. En aquest post detallarem amb cautela la cèdula d’habitualitat. Crec que cal abordar aquest punt clau perquè coneguis una mica més sobre la documentació necessària perquè puguis arrendar teu domicili.

Què és la cèdula d’habitabilitat?

La cèdula d’habitabilitat és un certificat on s’especifica i es genera un comprovant que aquest domicili compta amb les condicions tècniques d’habitabilitat obligatòries per poder residir en ell. S’ha de tenir en compte que les especificacions d’aquesta documentació es troben subjectes a la normativa vigent en el moment de la seva expedició.

En aquest document s’especifiquen les característiques d’habitabilitat que es prenen en compte a l’immoble, l’equipament de l’habitatge, la superfície i espais que ha de tenir. La cèdula d’habitabilitat fa constar que aquest habitatge compleix amb els requisits necessaris, entre alguns d’ells comptar amb cuina i inodor, tenir un espai de 36m2 per a ser considerada un habitatge digne. Totes les condicions d’habitabilitat que es requereixen per obtenir la cèdula d’habitabilitat estan reflectides en l’ordre ministerial del 29 de febrer de 1994 (BOE 1 de març).

Si ets el propietari de l’habitatge és el teu deure que l’habitatge que posaràs en lloguis disposi d’aquest document. Sense aquest document, no es permet llogar l’habitatge. A més, corres el risc de rebre una multa per no comptar amb la cèdula d’habitabilitat vigent.

Moltes vegades el propietari de l’habitatge no disposa del temps per demanar el document. En aquest cas, Qui pot anar a sol·licitar-ho? En aquest cas, pot sol·licitar-ho sempre el propietari de l’habitatge i / o un representant del propietari amb les autoritzacions que es requereixen. Si es busca un duplicat de la cèdula d’habitabilitat, pot ser sol·licitat per la persona arrendatària, el propietari de l’habitatge i / o els representants de les persones (propietaris i llogaters) igualment amb les autoritzacions corresponent. D’aquesta manera podem conèixer i informar-nos com inquilins quin és el grau de qualitat del pis que s’ha llogat.

Realitzar la sol·licitud d’aquest document és senzill. Per això es necessita omplir un imprès o full de sol·licitud i realitzar els pagaments de les tasses corresponents. S’ha de presentar una còpia del DNI del propietari de l’habitatge o del representant autoritzat. Una còpia de les escriptures de propietat o del contracte d’arrendament.

Per a què serveix i qui expedeix la cèdula d’habitabilitat?

Aquest document és necessari per es requereix per realitzar qualsevol operació amb l’habitatge (compra-venda, LLOGUER) en el document s’acredita el compliment de qualitat de l’habitatge en qüestió. Aquest document és necessari per donar d’alta subministraments com: Aigua, Llum, Gas, entre d’altres. Així que abans de posar un anunci del teu habitatge o d’arrendar un assegura’t que disposi amb aquest certificat.

La cèdula d’habitabilitat pot ser subministrat únicament per un tècnic especialista, un arquitecte o un enginyer especialista en la matèria. A més, hem de saber que hi ha tres tipus de cèdula d’habitabilitat.

Primera ocupació: S’atorga a habitatges de construccions noves.

Primera ocupació de rehabilitació: S’atorga a habitatges que com indica el mateix nom, han estat rehabilitades. Exemple: les subdivisions, el canvi d’ús per crear un habitatge o ampliacions.

Segon ocupació: S’atorga a habitatges que ja existeixen per a obtenir-la, en cas que sigui una casa nova o si ja ha caducat (la data de validesa venç entre els 25 i 15 any, depenent de la seva antiguitat)

Perquè saber que documents hem d’aportar i agilitzar els tràmits de la documentació, terminis i un altre. Es recomana acudir al teu ajuntament. D’aquesta manera podem agilitzar el procés i aconseguir el document de cèdula d’habitabilitat de l’habitatge d’una forma més ràpida i efectiva.

Què vigència té? Com saber si un immoble té cèdula d’habitabilitat?

Una cosa important que hem de saber és què segons la legislació vigent, les cèdules d’habitabilitat dels habitatges construïts a partir de l’any 2012 compten amb una vigència de 25 anys. Això vol dir que, si el teu habitatge és més antiga, el document comptés amb una validesa de 15 anys.

Si tens dubtes i no recordes quan vas sol·licitar per primera vegada el document i et preguntes si l’habitatge disposa de la cèdula d’habitabilitat. T’aconsello que consultis al teu ajuntament per evitar cometre errors. Si mai has tingut o ha caducat, contacta amb professionals en la matèria que puguin expedir una cèdula d’habitabilitat legal. És un document d’importància i s’ha de confiar a empreses o equips de professionals capacitats.

This post is also available in: Spanish

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *