, ,

Què és l’ITP i qui ho ha de pagar?

Quan parlem de l’ITP, es tracta d’un impost que l’inquilí d’un pis o habitatge de lloguer ha de pagar. Aquest impost es exclusiu per als lloguers i està regulat pel Reial Decret Legislatiu 1/1993, concretament a l’article de lloguer de pisos (art. 7.1.B) i va entrar en vigor a l’any 1993.

Altres tipus d’arrendaments no ho han de pagar perquè ja paguen altres impostos com l’IVA.

Per poder calcular la quantitat que hem de pagar d’ITP, haurem de tenir en compte el nombre d’anys del lloguer i de la renda actual de l’inquilí. Normalment les comunitats apliquen la seva pròpia escala o sinó apliquen una escala estatal.

Si la durada d’un lloguer es inferior a tres anys, l’inquilí haurà de liquidar l’import corresponent a tres anys tal i com ho diu a la Llei de l’Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats.

L’impost de l’ITP s’ha de pagar en 30 dies hàbils després de la signatura del nostre contracte de lloguer. S’aconsella fer el pagament amb el model 600 de l’Agència Tributària. Ho podem fer nosaltres mateixos, però sempre es recomanable que ho faci un professional qualificat.

Actualment aquest impost es una mica desconegut per a moltes persones arreu de tot Espanya i convé està al cas del pagament del seu import per no tenir sorpreses desagradables quan fem la nostra declaració de la renda anual.

This post is also available in: Spanish

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *