Al traslladar-te a un pis de lloguer, un dels passos més importants a seguir és canviar la titularitat dels subministraments, com aigua, electricitat, gas i internet. Aquest procés assegura que les factures arribin al teu nom, evitant malentesos o problemes amb el propietari o inquilins anteriors. Aquí t’expliquem com fer-ho de manera efectiva.

Pas 1: Recopila la Documentació Necessària

Abans d’iniciar el procés, és essencial recopilar tota la documentació necessària. Això inclou la teva identificació personal (DNI, NIE o passaport), el contracte de lloguer signat per ambdues parts, una factura recent del subministrament a canviar, i en alguns casos, el número de compte bancari per domiciliar els pagaments.

Pas 2: Contacta amb les Companyies de Subministraments

Una vegada tinguis tots els documents, el següent pas és contactar directament amb les companyies de subministraments. Això es pot fer per telèfon, a través de les seves pàgines web o personalment a les seves oficines. És important informar-se sobre si el procés pot completar-se en línia, ja que moltes companyies ofereixen aquesta facilitat.

Pas 3: Proporciona la Informació i Documentació

Durant el contacte amb la companyia, et sol·licitaran la informació i documentació recopilada. En alguns casos, pot ser que et demanin dades addicionals sobre el pis, com l’adreça exacta o el número de comptador. És crucial proporcionar dades precises per evitar retards o complicacions.

Pas 4: Confirmació i Recepció de Factures

Després d’enviar la documentació i la informació requerida, la companyia processarà el canvi de titularitat. Aquest procés pot trigar des de uns pocs dies fins a diverses setmanes, depenent de la companyia i el tipus de subministrament. Rebràs una confirmació del canvi, i les futures factures arribaran al teu nom.

Consideracions Importants

 • Comunicació amb el Propietari: És recomanable informar al propietari sobre el canvi de titularitat dels subministraments. En alguns contractes de lloguer, pot existir l’obligació de mantenir al propietari informat sobre aquests canvis.
 • Revisió de l’Estat dels Subministraments: Abans de realitzar el canvi de titularitat, assegura’t que no existeixin deutes pendents o problemes amb els subministraments. Aquests problemes haurien de ser resolts per l’inquilí anterior o el propietari abans de la teva arribada.
 • Actualització de Dades: Si canvies de número de compte bancari o adreça postal, recorda actualitzar aquestes dades amb les companyies de subministraments per evitar problemes amb el pagament o la recepció de factures.

Canviar la titularitat dels subministraments és un pas crucial en entrar a viure en un nou pis de lloguer. Seguint aquests passos, podràs assegurar-te que aquest procés es realitzi de manera suau i sense contratemps, permetent-te gaudir del teu nou habitatge sense preocupacions addicionals.

El lloguer de temporada a Espanya és una modalitat de lloguer d’habitatges que es caracteritza per tenir una durada limitada, generalment associada a períodes vacacionals o estacionals. Aquesta pràctica és comuna en zones turístiques i costaneres, on la demanda d’allotjament varia segons la temporada de l’any.

En el lloguer de temporada, els propietaris ofereixen les seves vivendes per ser ocupades durant un període específic, que pot ser des d’uns pocs dies fins a diversos mesos, depenent de les necessitats de l’inquilí i de les regulacions locals. Aquest tipus de lloguer és especialment popular en destinacions turístiques com la Costa del Sol, les Illes Balears, la Costa Brava i altres zones costaneres d’Espanya.

Els inquilins que opten pel lloguer de temporada solen ser turistes o persones que desitgen passar unes vacances a la platja, practicar esports aquàtics, gaudir del clima mediterrani o explorar la cultura i la gastronomia locals. Per tant, les vivendes disponibles per lloguer de temporada solen estar completament moblades i equipades amb totes les comoditats necessàries per a una estada còmoda i placentera.

El lloguer de temporada també pot ser una opció atractiva pels propietaris que desitgen obtenir ingressos addicionals durant els períodes de major demanda turística. Llogant la seva propietat durant la temporada alta, poden generar ingressos que els ajudin a cobrir les despeses de manteniment i obtenir un retorn sobre la seva inversió immobiliària.

No obstant això, és important tenir en compte que el lloguer de temporada està subjecte a regulacions específiques a cada comunitat autònoma d’Espanya. Aquestes regulacions poden incloure requisits relacionats amb la durada mínima i màxima del lloguer, els impostos aplicables, les condicions d’ocupació i altres aspectes legals i administratius.

En resum, el lloguer de temporada a Espanya és una opció flexible i convenient tant per a inquilins com per a propietaris, que permet aprofitar al màxim les oportunitats turístiques i generar ingressos addicionals durant els períodes de major demanda. No obstant això, és fonamental complir amb les regulacions locals i garantir una experiència satisfactòria tant per a l’arrendador com per a l’arrendatari.

És important considerar la importància de l’eficiència energètica en els nostres habitatges. En l’actualitat, conceptes com “sostenibilitat” i “eficiència” són més rellevants que mai, i el compromís amb el medi ambient i el consum responsable són prioritaris, ja sigui en l’àmbit professional o en l’àmbit domèstic.

En aquest article, analitzarem els avantatges que l’eficiència energètica pot aportar a la teva llar.

 1. Protecció del medi ambient: Un dels efectes més evidents de l’eficiència energètica és la reducció de la petjada de carboni i l’impacte negatiu que la nostra activitat té sobre el planeta. Utilitzar els recursos disponibles de manera més eficient i responsable és fonamental per a la preservació del medi ambient.
 2. Estalvi econòmic: Tots els electrodomèstics que fem servir a casa nostra consumeixen energia, com ara frigorífics, calefacció, rentadores, etc. Si optimitzem aquest consum, reduirem significativament la nostra factura energètica. Per aconseguir-ho, és essencial optar per aparells amb una qualificació energètica superior, tot i que poden ser més costosos inicialment, a la llarga suposaran un estalvi considerable. Pots trobar maneres de maximitzar aquest estalvi aquí.
 3. Revalorització de l’habitatge: Quan es ven una propietat, el certificat energètic és un document essencial que indica el nivell d’eficiència energètica de l’immoble. Aquesta informació és cada cop més rellevant i pot augmentar el valor de la teva casa fins a un 10%. Això significa que, a més de reduir les teves despeses energètiques, una millora en l’eficiència energètica també pot augmentar el valor de la teva inversió immobiliària.

En resum, apostar per l’eficiència energètica no només és una decisió responsable des del punt de vista mediambiental, sinó que també comporta beneficis econòmics i pot incrementar el valor del teu habitatge. És una inversió que té un impacte positiu a curt i llarg termini, tant per a tu com per al planeta.

Quan s’acosta el final d’un contracte d’arrendament, tant els inquilins com els propietaris han de manejar amb atenció els procediments per concloure l’acord de manera adequada. La llei marca que el propietari ha d’avisar a l’inquilí amb almenys quatre mesos d’antelació per evitar una renovació automàtica del contracte. D’una altra manera, el contracte podria prorrogar-se tàcitament per períodes anuals fins a un màxim de cinc anys. Per a l’inquilí, aquest període de preavís es redueix a dos mesos.

A més, la llei contempla situacions en les quals es pot acabar un contracte prematurament. Si l’inquilí decideix marxar abans de la data estipulada, ha de compensar al propietari, i aquesta compensació sol equivaler a una mensualitat per cada any de contracte que quedi pendent, encara que això ha d’estar clarament detallat en el contracte. D’altra banda, el propietari té la facultat de finalitzar el contracte anticipadament si l’inquilí incompleix amb els termes establerts, com l’impagament del lloguer o la realització d’activitats no permeses a la propietat.

És rellevant esmentar que existeix la possibilitat per al propietari de finalitzar el contracte en qualsevol moment si necessita l’habitatge per al seu ús personal o el del seu ex-cònjuge, sempre i quan ho comunique amb dos mesos d’antelació. Per facilitar aquests processos, es poden trobar models de notificació de finalització de contracte a punt per ser utilitzats, assegurant que les parts compleixen amb la formalitat i els terminis requerits.

En resum, tant per a propietaris com per a inquilins, és essencial conèixer els terminis i procediments per finalitzar un contracte d’arrendament, assegurant una transició ordenada i conforme a la llei.

L’escenari actual del mercat de lloguer és força desafiador. La tensió continua en aquest mercat ha conduït a una elevació de preus sense precedents, especialment en les grans ciutats. Aquesta realitat ha impulsat l’aparició de diverses estratègies, algunes d’elles fraudulentes, per accedir a una vivenda. En aquest article, explorarem una d’aquestes estratègies: el sublloguer.

Es dóna una situació creixent on una persona lloga un apartament sencer però decideix subllogar les habitacions que no utilitza. Això, conegut com a subarrendament, és particularment popular entre els joves i estudiants. Però, és legal aquesta pràctica?

La qüestió amb el sublloguer no és tant sobre la seva legalitat, sinó sobre l’aprovació del propietari. Aquesta forma d’arrendament és legal, però si no es compta amb l’autorització del propietari, es pot entrar en un terreny de terminació del contracte.

Si es permet el sublloguer, ha de ser formalitzat per escrit, establint així dos contractes diferents: un amb el propietari de l’habitatge i un altre amb el subinquilí a qui se li ha cedit una habitació.

A més, és important saber que la durada del contracte de subarrendament està vinculada a la durada del contracte principal. Respecte a la renda que se li cobra al subinquilí, mai ha de ser superior a la quantitat que el propietari rep de l’arrendatari inicial.

En quant al nombre de persones a qui es pot subllogar, aquest nombre no ha de superar el que està especificat en la cèdula d’habitabilitat de l’habitatge.

La Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) també preveu el subarrendament d’una casa completa durant una temporada. Per exemple, un arrendatari que sublloga l’apartament durant els mesos d’estiu, sempre amb l’aprovació del propietari o propietaris.

El subarrendament és diferent del lloguer d’habitacions, en el qual un propietari lloga habitacions individualment a diferents persones.

Aquest estiu, no deixis que la calor t’arruïni l’ambient agradable de la teva llar. Et donem uns consells senzills per mantenir-te fresc/a sense haver de dependre constantment de l’aire condicionat. A més, podràs estalviar en la factura d’electricitat. Descobreix com:

 1. Aprofita les hores de més sol: Tanca finestres i persianes durant les hores més càlides del dia per mantenir la calor a l’exterior. Utilitza cortines, estors i tendals per evitar que els raigs del sol ingressin a casa. Obre les finestres només a primera i última hora del dia per ventilar l’espai i refrescar l’ambient.
 2. Ventiladors estratègics: Col·loca ventiladors al sostre per millorar la circulació de l’aire. Aquesta opció és més eficient energèticament i genera un moviment constant de l’aire, creant una sensació refrescant a l’interior.
 3. La màgia de les plantes: Si tens un jardí, aprofita la vegetació per crear zones ombrejades i fresques. Les plantes i els arbres ajuden a reduir la temperatura ambiental i a mantenir l’espai confortable. Si no tens jardí, pots afegir plantes a l’interior de casa per millorar l’humitat i refrescar l’ambient.
 4. Aigua en moviment: Utilitza humidificadors per aprofitar l’evaporació de l’aigua i crear una sensació més fresca a casa. Aquests aparells són fàcils d’utilitzar i ajuden a augmentar l’humitat de l’aire, reduint la sensació de calor.
 5. Tèxtils lleugers: Opta per materials com el cotó o el lli en els teus llençols, cortines i mantes. Aquests teixits són transpirables i permeten una millor circulació de l’aire, mantenint l’ambient fresc i confortable.
 6. Apaga els electrodomèstics: Apaga els electrodomèstics que no estiguis utilitzant. A més de reduir la calor que generen, estalviaràs en la factura d’electricitat i mantindràs l’ambient més fresc.
 7. Il·luminació eficient: Aprofita al màxim la llum natural i utilitza bombetes LED o de baix consum per a l’illuminació artificial. Aquestes bombetes emeten menys calor i són més eficients energèticament.

Si malgrat seguir aquests consells encara necessites utilitzar l’aire condicionat, assegura’t de fixar una temperatura no inferior als 26 graus per estalviar energia. Comparteix els teus propis trucs per mantenir fresca la casa i ajuda altres persones a gaudir d’un estiu més còmode i agradable.

En el procés de lloguer d’un habitatge, és important tenir en compte certes consideracions per garantir el compliment de la legislació vigent i assegurar el benestar del futur inquilí. A continuació, presentem els requisits essencials que cal tenir en compte.

1. Llicència d’habitatge d’ús turístic: Si l’habitatge es llogarà per períodes curts, és necessari obtenir una llicència d’ús turístic de la corresponent comunitat autònoma.

2. Certificat d’eficiència energètica: Aquest document, obligatori per llei, informa sobre la eficiència energètica de l’habitatge. Ha de ser proporcionat pel propietari al moment de llogar l’habitatge.

3. Habitabilitat: L’habitatge ha de complir amb les normatives d’habitabilitat vigents, les quals poden variar segons la comunitat autònoma. Entre altres aspectes, es presta especial atenció a la seguretat, l’accessibilitat, la ventilació i l’aïllament tèrmic.

4. Assegurança: És recomanable que l’habitatge tingui una pòlissa d’assegurança que cobreixi possibles danys. Això proporciona tranquil·litat tant al propietari com a l’inquilí.

5. Contracte de lloguer: Finalment, és essencial redactar un contracte de lloguer que especifiqui les condicions, drets i obligacions de totes les parts. Aquest contracte ha de ser just i transparent, i complir amb la legislació vigent.

Assegurar-se que l’habitatge compleix aquests requisits és un pas fonamental per poder llogar-lo amb garanties, i contribueix a un procés de lloguer exitós i sense problemes.

La declaració de lloguer és un tema que genera dubtes tant en propietaris com en llogaters cada any. Sorgeix la pregunta de quan es pot augmentar el preu del lloguer i en quina mesura. Es pot incrementar anualment? En aquest article resolem aquestes i moltes altres preguntes relacionades amb els ingressos i despeses en el lloguer.

És important tenir en compte que les normatives fiscals poden variar segons la comunitat autònoma, de manera que els beneficis fiscals no són els mateixos en tots els territoris.

En resum, els propietaris d’habitatges de lloguer han de declarar sempre els ingressos obtinguts per aquest arrendament durant l’any anterior. Aquests ingressos inclouen principalment la renda mensual i qualsevol pagament addicional relacionat amb l’habitatge (serveis, subministraments, etc.).

Ara bé, com ja hem aclarit, els propietaris també han d’afegir les despeses relacionades amb l’habitatge. Això els permetrà calcular el benefici net i tributar-hi. Les principals despeses són:

 • Interessos de la hipoteca.
 • Assegurança de la llar.
 • Impostos de l’immoble llogat.
 • Reparacions de l’immoble llogat.
 • Despeses de comunitat.
 • Diners deguts.
 • Amortització de mobiliari.

En cas de realitzar millores energètiques a l’habitatge, es poden aplicar algunes deduccions addicionals.

Cal tenir a mà els contractes de lloguer i els rebuts dels pagaments per poder fer la declaració de la renda.

Per calcular l’IRPF, s’ha de reflectir l’ingrés i identificar les despeses deduïbles relacionades amb la propietat. Així s’obté el rendiment net de l’arrendament, sobre el qual es pot aplicar una deducció del 60% per als immobles de lloguer destinats a habitatge habitual. El resultat s’unifica a la base imposable general del contribuent, i el percentatge que es paga a Hisenda pel lloguer depèn dels altres ingressos de la persona.

Cal recordar que declarar el lloguer és obligatori i que no fer-ho pot suposar una sanció de fins al 150% dels impostos corresponents.

En resum, és important conèixer les normatives fiscals de cada comunitat autònoma i tenir en compte els ingressos i despeses relacionats amb el lloguer per realitzar una declaració precisa i complir amb les obligacions fiscals.

Tant propietaris com llogaters es pregunten sovint quan es pot augmentar el preu del lloguer i en quina mesura. Resolem aquests dubtes i molts altres relacionats amb les rendes del lloguer.

L’actualització de les rendes és un tema clau. Anualment, la renda pot ser ajustada alça o a la baixa, segons l’índex de referència i la situació actual del mercat. Això està estipulat en l’article 18 de la Llei d’Arrendaments Urbans. Cal consultar el contracte de lloguer per conèixer l’índex de referència utilitzat. Recomanem utilitzar l’Índex Actualitzador de Rendes de Contractes de Lloguer (Índex ARCA), que té en compte exclusivament la situació del mercat del lloguer.

L’increment de la renda està limitat per la variació percentual de l’Índex de Preus al Consum en cada actualització. El propietari ha de comunicar per escrit a l’arrendatari l’actualització de la renda i l’import nou. Aquesta actualització serà efectiva el mes següent a la comunicació, segons el Reial decret llei 7/2019 d’1 de març.

Des del 31 de març de març, l’article 46 del Reial decret llei 6/2022 ha establert restriccions en les actualitzacions de les rendes als contractes d’arrendament. Aquestes restriccions han estat prorrogades fins al 31 de desembre de 2023, segons el Reial decret llei 20/2022, de 27 de desembre. Les limitacions són les següents:

 • En cas que el propietari sigui una gran forquilla (persona física o jurídica amb més de 10 immobles residencials o més de 1.500 m2 construïts per a ús residencial), l’increment de la renda depèn del pacte entre les parts i no pot excedir la variació anual de l’Índex de Garantia de Competitivitat.
 • En cas que el propietari no sigui una gran forquilla, l’increment de la renda depèn del pacte entre les parts o de la variació anual de l’Índex de Garantia de Competitivitat.

Pel que fa a la pujada del preu del lloguer, el propietari pot plantejar modificacions en el contracte a l’arribar a la seva renovació o finalització. Només en aquests moments, amb el consentiment de les dues parts, es pot incrementar la renda.

És important conèixer les disposicions legals i les clàusules del contracte de lloguer. És recomanable buscar assessorament professional per assegurar el compliment de les normatives vigents i protegir els drets de totes les parts involucrades.

Un dels desafiaments més grans que travessa qualsevol societat aconseguir disminuir els nivells de contaminació per preservar el planeta a les futures generacions, l’ús de tecnologies netes contribueix enormement a això, l’aerotèrmia s’ha convertit en una tecnologia fonamental en aquest camp que ha provat ser funcional, ecològica i econòmica.

L’aerotèrmia és una tecnologia neta que aprofita l’energia continguda a l’aire, aprofitant-la fins a un 77%, per donar-li diversos usos entre els quals destaquen la calefacció i la climatització d’habitatges i la producció d’aigua calenta per a llars.

Per generar lenergia sutilitzen bombes de calor que extreuen lenergia continguda en laire exterior i la transfereixen als espais interiors, on un mòdul permet gestionar i regular el funcionament del sistema; que ha estat dissenyat per proveir calefacció a l’hivern, refrigeració a l’estiu i aigua calenta a qualsevol època de l’any.

Aquesta tecnologia que uneix electricitat, mecànica i química per treure’n el màxim profit a l’energia inesgotable de l’aire exterior, no crema cap tipus de combustible per escalfar i no produeix combustió, per la qual cosa no emet CO2, ni cap altre tipus de gasos contaminants.

Un dels aspectes més ressaltants de l’aerotèrmia és el seu baix consum energètic davant d’altres fonts usades per a la calefacció o climatització com ara gas, gasoil, fuel-oil, propà o pèl·lets, cosa que brinda a les persones la possibilitat d’estalviar i comptar alhora amb una solució energètica eficient i amigable amb el medi ambient.